ДСЗН Миколаївської ОДА

Optimized FB Like Box

Українське законодавство містить чимало актів, якими в різній мірі передбачено пільги для учасників бойових дій. Центральне місце серед нормативних актів у цій сфері займає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Саме про це говорили 7 лютого 2019 року на телеканалі «ТАК ТВ» під час програми «Такий закон», в якій взяв участь заступник начальника управління соціальних гарантій та компенсацій, загальнообов’язкового державного страхування – начальник відділу загальнообов’язкового державного страхування, пільг та соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи управління соціальних гарантій і компенсацій, загальнообов'язкового державного страхування департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Зябко Сергій Васильович.

На початку передачі Сергій Васильович зазначив, що на обліку в органах соціального захисту населення Миколаївської області на січень 2019 року перебуває 10 тисяч 730 осіб, учасників антитерористичної операції, з них:
10 тисяч 294 особи учасники бойових дій;
170 осіб з інвалідністю внаслідок війни;
266 осіб членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.
Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" визначає правовий статус ветеранів війни, забезпечує створення належних умов для їх життєзабезпечення, сприяє формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до них.
Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.
Уряд щорічно встановлює розміри разової грошової допомоги до 5 травня. На 2019 рік розміри, ще не встановлено.  
Під час передачі також прозвучало питання щодо монетизації пільг для учасників АТО на проїзд. В кінцевому варіанті монетизація полягає в тому, що на рахунок людини буде надходити певна сума коштів.
Згідно із пунктом 3 частини 1 статті 7 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети є самостійними, отже за ними закріплене право визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України. Крім того, відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України, місцеві органи самоврядування, відповідно до місцевих програм соціального напрямку, повинні передбачати видатки з компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Органами місцевого самоврядування Миколаївської області, відповідно до чинного законодавства, самостійно приймаються рішення про виділення коштів з місцевих бюджетів для компенсації пільгового перевезення окремих категорій громадян.
Так, 2018 року в місцевих бюджетах області були передбачені видатки на зазначені компенсаційні виплати за пільгове перевезення громадян всіма видами транспорту на загальну суму 102,7 млн. грн. (в тому числі автотранспортом – 23,91 млн. грн).
Розпорядженням голови облдержадміністрацї затверджено щомісячну готівкову виплату у Миколаївській області на 2018 рік для оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських (крім залізничного та річкового транспорту) та міжміських маршрутах у розмірі 120,0 гривень.
При цьому, орган місцевого самоврядування має прийняти рішення щодо надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах або щодо надання зазначених пільг у безготівковій формі.
За оперативною інформацією, на сьогодні жодним органом місцевого самоврядування Миколаївської області не прийнято рішення про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.
В умовах відсутності субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян Миколаївською облдержадміністрацією вживаються заходи щодо виділення у місцевих бюджетах відповідних видатків.
Багато українців, які побували в зоні проведення бойових дій, задаються питанням, які пільги учасники АТО в Україні можуть отримувати. Управліннями соціального захисту населення ведеться облік пільговиків. До державного автоматизованому реєстру осіб, які мають право на пільги включається інформація про адресу зареєстрованого місця проживання особи, яка має право на пільги, та перелік пільг, якими він реально користується. В окремих випадках, уповноваженою комісією розглядається питання здійснення обліку за місцем фактичного проживання пільговика.
Що стосується пільг для учасників бойових дій та інвалідів війни, то вони зазначені у наступних статтях Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: ст. 12 Про пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них; ст. 13 Про пільги особам з інвалідністю внаслідок війни; ст. 14 Про пільги для учасників війни; ст. 15 Про пільги особам, на яких поширюється чинність цього Закону; ст. 16 Про пільги для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною
Щодо питання забезпечення житлом учасників АТО, то за 2018 рік Миколаївщина була лідером з надання житла, а саме за рахунок місцевого бюджету було куплено більше 40 квартир, в цьому році за рахунок обласного та місцевого бюджету 33 квартири. Також діють загальнодержавні програми, які компенсують кошти на придбання житла особам І і ІІ групи інвалідності та членам сімей загиблих 100% за рахунок державного бюджету, а саме 9 особам.
Підбиваючи підсумки, зазначили, що стосується оздоровлення учасників АТО, то забезпечили путівками всіх бажаючих, а саме 1200 осіб з сім’ями. А також нагадали, що з метою соціальної підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції, за ініціативи голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка в області було затверджено унікальний порядок надання одноразової допомоги для відкриття власної справи учасникам АТО – конкурс проектів для старту власного бізнесу.

Статистика відвідувань

Користувачі
2
Статті
169
Перегляди статей
430300