ДСЗН Миколаївської ОДА

Optimized FB Like Box

Закон України «Про колективні договори і угоди» визначає правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів і угод з метою сприяння регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і роботодавців. Колективний договір, угода укладаються на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців.
Саме про це говорили 7 лютого 2019 року на телеканалі «ТАК ТВ» під час програми «Такий закон», в якій взяла участь начальниця відділу зайнятості, трудових відносин та соціального діалогу управління праці та зайнятості департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Кушнір І.М.

На початку передачі Ірина Миколаївна зазначила, що вимоги до змісту і порядок укладання колективних договорів визначаються законодавством про колективні договори, а саме – Законом України «Про колективні договори і угоди» від 1 липня 1993 року № 3356-ХІІ. При укладенні колективного договору слід ураховувати також: Закон України «Про соціальний діалог в Україні»; Закон України «Про охорону праці»; Закон України «Про оплату праці»; Закон України «Про відпустки»; Закон України «Про профспілки, права і гарантії їх діяльності» та інші нормативно-правові акти.
Зобов'язальні умови колективного договору являють собою конкретні зобов'язання сторін із зазначенням термінів їх виконання і суб'єктів-виконавців, відповідальних за їх виконання. Ці умови діють до їх виконання і завершуються виконанням. У ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» міститься зразковий перелік питань, згідно з якими до договору можуть включатися взаємні зобов'язання сторін. Цей перелік носить рекомендаційний характер. У колективному договорі встановлюються, зокрема, зобов'язання відносно:
-    змін в організації виробництва і праці;
-    забезпечення продуктивної зайнятості (наприклад, стабільної і легальної зайнятості на умовах трудового договору, створення нових робочих місць для інвалідів);
-    нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати, доплат, надбавок, преміальних та інших заохочувальних виплат;
-    встановлення гарантій, компенсацій, пільг (наприклад, встановлення частково оплачуваних відпусток для жінок, котрі мають дітей, на більш тривалі терміни, ніж передбачено законодавством);
-    участь трудового колективу в формуванні та розподілі прибутку (якщо це передбачене статутом підприємства);
-    режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку (наприклад, конкретизація відпусток за ненормований режим роботи);
-    умов і охорони праці (впровадження сучасних засобів захисту здоров'я працівників; безпечних умов праці);
-    забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення працівників;
-    гарантій діяльності виборних членів профспілкової або іншої представницької організації працівників (наприклад, членів ради трудового колективу, ради підприємства);
-    умов регулювання фондів оплати праці, встановлення міжкваліфікаційних співвідношень в оплаті праці.
Колективний договір може передбачати додаткові, порівняно з чинним законодавством і угодами, гарантії та пільги, зокрема щодо дитячого оздоровлення та придбання новорічних подарунків для дітей працівників тощо.
Також під час передачі Ірина Миколаївна розповіла про те, що контроль за виконанням колективного договору проводиться безпосередньо сторонами, що їх уклали чи уповноваженими ними представниками. У разі здійснення контролю сторони зобов'язані надавати необхідну для цього наявну інформацію.
Ірина Миколаївна звернула увагу, що чинним законодавством передбачена відповідальність за ухилення від участі в переговорах по укладенню колективного договору, за порушення і невиконання норм колективного договору, за ненадання інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за їх виконанням. На осіб, які представляють роботодавця чи працівників, з вини яких порушено чи не виконано зобов'язання щодо колективного договору, накладається штраф та застосовується дисциплінарна відповідальність.
Колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Порядок реєстрації колективних договорів визначений постановою Кабінетом Міністрів України від 13 лютого 2013 року № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів».
Наприкінці передачі, підбиваючи підсумки, Ірина Миколаївна наголосила на тому, що на початку календарного року представникам трудових колективів та роботодавцям доцільно прискорити роботу щодо укладення нових чи внесення змін до діючих колективних договорів та подати їх на реєстрацію до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Статистика відвідувань

Користувачі
2
Статті
167
Перегляди статей
399575