ДСЗН Миколаївської ОДА

Optimized FB Like Box

Впродовж 31 січня-2 лютого 2019 року на базі готелю Олександрівський на Миколаївщині пройшов спеціалізований тренінг із розвитку спроможності психологів та соціальних працівників надавати психосоціальну підтримку ветеранам АТО та членам їхніх сімей, у тому числі з попередження випадків ґендерно зумовленого насильства.

Перший день був присвячений виявленню індивідуального рівня психосоціальної допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей. З вступним словом виступила Любов Бєлкіна – регіональний спеціаліст Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, після чого учасники тренінгу перейшли до знайомства, до виявлення рівня обізнаності учасників у питаннях тренінгу, їхнього професійного досвіду, потреб та очікувань під керівництвом Наталії Мілорадової – професора кафедри психології та педагогіки Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидата психологічних наук, доцента; а також, розглянули питання щодо психологічних особливостей, типових емоційних й поведінкових реакцій та потреб ветеранів АТО та членів їхніх сімей (візуалізація і аналіз «портрету» клієнта соціальних служб) під керівництвом Наталії Пашко – практичного психолога Міського центру дитини, травмапедагога, монодрама терапевта.
У ході тренінгу, за допомогою тренерів, також розглянули наступні питання: «Правила війни»: їх вплив на цивільне життя ветерана та його родину; «Правила війни» (презентація напрацювань груп). Посттравматичний стрес (ПТС), посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), психотравма. Когнітивні, емоційні та поведінкові наслідки психотравми. Стресостійкість, життєстійкість, психологічна пружність, посттравматичне зростання; проективні (малюнкові) психологічні методики в роботі з ветеранами АТО та членами їхніх сімей. Застосування моделі BASIC Ph в ході психологічної допомоги при подоланні кризових станів.
1 лютого 2019 року – другий день тренінгу, був присвячений роботі на рівні сім'ї, компетенції втручання у ситуації ґендерно зумовленого насильства. Другий день включав в себе наступні підрозділи теми, з якими учасникам допомогали розібратись тренери: робота з втратою (горювання та зцілення); психологічні ресурси подолання психотравмуючих ситуацій. Методика самоуправління тілом «Ключ Алієва»; психосоціальні механізми та чинники ґендерно зумовленого насильства у сім’ях учасників АТО. Виявлення та фіксація випадків ґендерно зумовленого насильства психологами та соціальними працівниками; особливості побудови взаємодії та спілкування із постраждалими від насильства та кривдниками. Шляхи вирішення сімейних конфліктів і ненасильницьке спілкування. Форум-театр.
І на завершення тренінгу – третій день був присвячений такій темі, як практики та досвід соціальної реінтеграції, налагодження міжсекторальної співпраці у громаді для вирішення проблем учасників АТО та членів їхніх сімей. На тренінгу розбирали такі питання: зарубіжний досвід психосоціальної допомоги ветеранам та їхнім сім’ям; групи самодопомоги учасників АТО та членів їхніх родин – створення і діяльність. Вправа «Побудова підтримуючих мереж» для постраждалих від насильства; громада – як простір психосоціальної роботи. Ресурси громади у попередженні ситуацій ґендерно зумовленого насильства. Партисипативні методи у соціальній роботі; партисипативні методи роботи в громаді. Посилення міжсекторальної співпраці у питаннях реінтеграції ветеранів АТО та попередження ґендерно зумовленого насильства; Концепція емпауерменту/наснаження. Уповноваження наснаженням. Влада в наших громадах. Влада як усвідомлений вплив.
Наприкінці тренінгу відбулось спільне обговорення та підведення підсумків заходу. Ця потреба у спеціалізованих знаннях була визначена Фондом народонаселення ООН при аналізі потреб клієнтів мобільних команд. Робота з членами сімей колишніх учасників АТО та самими ветеранами має свою специфіку і часто вимагає спеціалізованого підходу та методів управління психологічними наслідками участі у військових діях.

020301

Статистика відвідувань

Користувачі
2
Статті
169
Перегляди статей
428974