ДСЗН Миколаївської ОДА

Optimized FB Like Box

17 жовтня 2018 року з метою презентації нового законодавства щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі представникам відповідальних суб’єктів взаємодії, в приміщенні готелю Reikartz Рівер Миколаїв відбувся обласний форум на тему: «Впровадження нових механізмів запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі».

В роботі форуму взяли участь заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення Павло Замостьян, заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Євген Шевченко, перший заступник міського голови Володимир Криленко, директор департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації Оксана Єльчієва, директор Миколаївського обласного центу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Янковська та усі суб’єкти взаємодії, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі у Миколаївській області.
Заступник Міністра соціальної політки України Наталія Федорович довела до відома присутніх ключові положення нового законодавства у цій сфері, зокрема Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», спрямованого на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.
«Сьогодні в нашому суспільстві необхідно змінити погляди людей на таке явище, як домашнє насильство. Домашнє насильство – це не сміття, яке «не можна виносити з дому», це – серйозне порушення прав людини», - зазначила Наталія Федорович.
Євген Шевченко наголосив, що Миколаївська область активно долучилась до роботи із впровадження нових механізмів запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознаками статі. Так в Миколаївській області вже працюють бригади соціально-психологічної допомоги, які виявлятимуть і допомагатимуть постраждалим від гендерно-зумовленого та домашнього насильства.
«Ми повністю поділяємо погляд Міністерства соціальної політики на проблему домашнього насильства та насильства за ознаками статі. В цьому році ми підписали Меморандум про взаєморозуміння між Миколаївською облдержадміністрацією і представництвом Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, який спрямовано на протидію насильству щодо жінок та надання соціально-психологічної допомоги потерпілим від домашнього насильства. На Миколаївщині вже створені і працюють обласні мобільні групи соціально-психологічної допомоги», – сказав Євген Шевченко.
Про реалізацію державної політики з питання запобігання та протидії домашньому насильству в Миколаївській області наголосила директор департаменту соціального захисту населення Оксана Єльчієва, зазначивши, що у Миколаївській області з липня 2018 року впроваджується проект «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», який реалізується Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Міністерства соціальної політики України. Проект реалізується згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Миколаївської обласною державною адміністрацією і представництвом Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та спрямований на протидію насильства щодо жінок та надання соціально-психологічної допомоги потерпілим від домашнього насильства.
У рамках проекту створено 3 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, які виявляють і надають екстрену та планову соціально-психологічну допомогу постраждалим від ґендерно-зумовленого та домашнього насильства, а саме: І бригада – м. Миколаїв (діє на території Баштанського, Березанського, Вітовського, Снігурівського районів), ІІ бригада-
м. Миколаїв (діє на території м. Миколаїв), ІІІ бригада – м. Первомайськ (діє на території м. Первомайськ, Первомайський, Арбузинський район).
До складу мобільної бригади входять 3 надавачі соціальних послуг (2 соціальних працівника та психолог), які надають соціально-психологічні послуги особам, які опинилися у складних життєвих обставинах через насильство. Соціальна та психологічна допомога членами Мобільної бригади надається безкоштовно у відповідності до чинного законодавства.
До Мобільної бригади можуть звертатися будь-які особи, не залежно від їх громадянства, віку, статі, політичної, релігійної приналежності, раси, статевої орієнтації, що мають ризик або пережили ґендерно-зумовлене, в т.ч. домашнє насильство і потребують соціально-психологічної, медичної, юридичної чи іншої допомоги.
Протягом вересня – жовтня 2018 року Мобільними бригадами здійснено 23 виїзди. Під час виїздів надано соціально-психологічну допомогу 59 особам, які постраждали від насильства, з них 5 осіб перебувають під супроводом. Крім того, проведено повторні консультування для 13 осіб вказаної категорії. Здійснено 11 консультацій в телефонному режимі. З метою на налагодження взаємодії організовано 17 спільних нарад із суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Проведено 17 інформаційно-просвітницьких заходів з питань попередження домашнього та ґендерно-зумовленого насильства.
З питання надання правової допомоги постраждалим від домашнього насильства в умовах нового законодавства виступила Наталія Гнатуша, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Миколаївській області
Досить цікавим був виступ Павла Замостьяна, заступника представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні щодо міжнародних підходів до забезпечення комплексного реагування на насильство за ознакою статі.
По закінченню форуму учасники обговорили проблемні питання та шляхи їх вирішення.

010203040607

Статистика відвідувань

Користувачі
2
Статті
169
Перегляди статей
423344