ДСЗН Миколаївської ОДА

Optimized FB Like Box

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року № 427  «Деякі питання реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства» Урядом погоджено пропозицію Міністерства соціальної політики щодо реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства шляхом запровадження з 1 вересня 2018 року надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» в межах державної допомоги сім’ям з дітьми.

Саме про це говорили 11 вересня 2018р. на радіоканалі «92-FM» під час програми «Діалоги», в якій взяв участь заступник начальника управління соціальних гарантій та компенсацій, загальнообов’язкового державного страхування-начальник відділу загальнообов’язкового державного страхування пільг та соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Зябко С.В.
На початку передачі Сергій Васильович зазначив, що Постановою від 20 червня 2018 року № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» доручено обласним державним адміністраціям забезпечити надання «пакунків малюка» з 1 вересня 2018 року під час виписки новонародженої дитини з пологового будинку, та  затверджено порядок фінансування місцевих бюджетів для надання зазначеної допомоги за рахунок субвенції з державного бюджету.
Вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» без урахування витрат на закупівлю товарів, робіт та послуг, пов’язаних з комплектуванням пакунків і доставки їх до пологових будинків (відділень) усіх форм власності, становить не більш як 5 тисяч гривень.
Допомога «пакунок малюка» є одноразовою безповоротною адресною соціальною допомогою сім’ям, в яких народилася дитина, а в разі відсутності матері/батька - родичам, патронатним вихователям новонародженої дитини.
Право на отримання допомоги «пакунок малюка» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину.
Допомога «пакунок малюка» не надається у разі: відмови від новонародженої дитини у пологовому будинку (відділенні) усіх форм власності (далі — пологовий будинок); відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань; смерті новонародженої дитини в пологовому будинку.
Якщо у матері новонародженої дитини виникли ускладнення при пологах чи хвороба, що унеможливлює здійснення нею догляду за новонародженою дитиною, допомога «пакунок малюка» надається батьку або родичам такої дитини, або патронатному вихователю, які доглядатимуть за нею.
Якщо батьки, родичі відмовилися від новонародженої дитини в пологовому будинку (відділенні), допомога «пакунок малюка» надається патронатному вихователю, який здійснюватиме догляд за новонародженою дитиною.
Зябко С.В. наголосив, що надання допомоги «пакунок малюка», її доставка до пологових будинків здійснюється згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів і Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства та проектних угод, укладених між обласними структурними підрозділами з питань соціального захисту населення та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів.
Отримувачі допомоги «пакунок малюка» можуть відмовитися від її отримання на підставі особистої письмової заяви.
Якщо на день виписки новонародженої дитини у пологовому будинку була відсутня допомога «пакунок малюка», місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення на підставі заяви отримувача допомоги «пакунок малюка» звертається до обласного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для забезпечення отримувача такою допомогою.
Головними розпорядниками коштів місцевих бюджетів на надання при народженні дитини допомоги «пакунок малюка» за рахунок субвенції є структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних державних адміністрацій.

Статистика відвідувань

Користувачі
2
Статті
169
Перегляди статей
423504