ДСЗН Миколаївської ОДА

Optimized FB Like Box

Миколаїв увійшов до числа міст, в яких впроваджена патронатна форма виховання дітей. Тимчасовим вихованням дитини, яка через складні життєві обставини не може проживати разом з батьками або законними представниками, займуться сім'ї патронатного виховання.

В Миколаївській області створена вже друга сім'я патронатних вихователів, з якими підписано договір про надання послуги патронату. Патронатні вихователі успішно пройшли навчання і готові допомогти дитині легше впоратися з кризою, в якій вона опинилася, оточити любов'ю і турботою, повернути довіру до людей і відчути себе значимою.

Патронатна сім'я стає тимчасовим притулком для дитини, після перебування в якому вона або повертається у свою власну (коли батьки або законні опікуни вирішать свої проблеми), або направляється в нову сім'ю - до прийомних батьків, опікунів або в дитячий будинок сімейного типу, якщо біологічні батьки за цей час будуть позбавлені батьківських прав.

Сім'я, яка взяла на себе обов'язок виховувати дитину, що тимчасово опинилася без піклування батьків, в обов'язковому порядку проходить спеціальну підготовку. Держава виплачує тимчасовим батькам грошову винагороду та щомісячну допомогу на дитину. Також сім'ї надається допомога фахівців - психолога, соціального працівника, лікаря, педагога, юриста.

Всі аспекти механізму такого влаштування дитини в сім'ю закріплені Постановою Кабінету Міністрів № 148 від 16.03.2017 року «Деякі питання здійснення патронату над дитиною». Таким чином патронатна сім'я (патронатний вихователь і його помічник - інший повнолітній член цієї сім'ї) стала альтернативою притулку або центру соціально-психологічної реабілітації, куди прямує дитина, що опинилася в складній життєвій ситуації. Нова форма тимчасового догляду і виховання дитини буде сприяти поступовому переходу від інституційних форм опіки над дітьми до альтернативних форм виховання дітей в сімейному середовищі.

Нагадаємо, що в рамках процесу впровадження освітньої реформи та деінституалізаціїї інтернатних закладів, в Миколаївській області введено послугу наставництва. Особи, які виявили бажання стати наставниками на добровільній, безоплатній основі надають дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальну підтримку та допомогу, насамперед у підготовці до самостійного життя.

2221

Статистика відвідувань

Користувачі
2
Статті
169
Перегляди статей
429559